Jeseni vključimo v vsakodnevno prehrano jesensko sadje in zelenjavo. Sezonsko sadje in zelenjava pride na prodajne police v precej krajšem času in ni podvržena umetnim postopkom zorenja med prevozom, tako kot sadje in zelenjava iz oddaljenih krajev.
Jesensko-zimsko sadje in zelenjava pri nas:
- krompir, buče, ohrovt, rdeča pesa, repa, redkvice, koleraba, gomoljasti koromač, gomolj zelene, korenina peteršilja, česen, cikorija, rdeč radič, motovilec, brstični ohrovt, por, zelje, repa, kislo zelje
- jabolke, hruške, kostanj, kaki, orehi, žižole, kutina
Sezonska hrana so tista živila, ki so v določenem geografskem območju, času in podnebnih razmerah zrela za pobiranje oziroma spravilo z njive, dreves, vrta. Čas obiranja se navadno ujema tudi s časom, ko je okus sadja ali zelenjave na vrhuncu, ko je le-to najbolj okusno. V tem času naj bi bilo tako živilo na tržišču tudi najbolj sveže.