Koliko vode popiti

Naše telo sestavlja približno 75% vode. Vodo izgubljamo z znojenjem, dihanjem, govorenjem, preko urina in blata, zato jo moramo telesu tudi redno dovajati.

Količina vode, ki naj jo posameznik popije dnevno, je odvisna od telesne konstitucije, teže, starosti, telesne dejavnosti, morebitne bolezni, podnebnih razmer, stresnih situacij, katerim smo podvrženi in podobno. Okvirna količina vode, ki naj jo oseba popije preko dneva, je liter in pol vode, ki pa jo prilagodimo zgoraj navedenim dejavnikom.

Oseba, ki pri delu veliko govori, naj pije več vode, kot nekdo, ki svoje delo opravlja večinoma molče. Dobro je, če popijemo kozarec vode po tem, ko se razjezimo.

Kdor se prehranjuje predvsem s sendviči in ostalimi suhimi prigrizki, tako slanimi kot sladkimi, naj tudi pogosteje poseže po kozarcu vode. Več vode naj pije tudi oseba, ki pije veliko kave in ostalih kofeinskih napitkov ter uživa več slaščic.

Otroci so bolj izpostavljeni tveganju dehidracije kot odrasli, zato naj bodo mame pozorne, da   popijejo čez dan dovolj vode.

Vodo moramo piti v primeru driske, bruhanja in povišane telesne temperature.

Pomanjkanje vode je eden izmed poglavitnih razlogov za slabost med nosečnostjo, znak žeje matere in zarodka. Tudi doječe matere naj ne pozabijo na vodo.

Posebno pozornost naj pitju vode posvetijo starostniki, ki velikokrat ne občutijo žeje. Zato jim pri tem pomagamo in skupaj z njimi večkrat preko dneva »nazdravimo« s kozarcem vode.

Vodo pijemo po požirkih preko celega dneva.