SRCE

SRCE – mišica, ki poganja kri po telesu

Človeško srce tehta približno od 250-300 g pri ženskah in 300-350 g pri moških.

Srce je mišica, ki poganja kri po telesu. Leži v prsnem košu tik pod prsnico. Ovija ga osrčnik ali perikard, katerega naloga je, da varuje srce. Na obeh straneh je obdan s pljuči.

Srce je s srčnim pretinom razdeljeno na levo in desno polovico. Sestavljeno je iz dveh preddvorov in dveh prekatov, ki jih ločujejo srčne zaklopke. Zaklopke se odpirajo in zapirajo tako, da omogočajo tok krvi vedno samo v eno smer, proti aorti največji žili v telesu.

Venska kri je temno rdeče barve, ker je v njej zelo malo kisika. Ta kri priteka iz telesa po glavni veni v desni preddvor, od koder teče skozi zaklopko v desni prekat. Od tod potuje v pljuča in se, obogatena s kisikom, vrne po pljučnih venah v levi preddvor. Nato teče skozi zaklopko v levi prekat, ki ima močno mišično steno. Ta kri, ki vsebuje veliko kisika, je svetlo rdeče barve in pravimo ji arterijska kri. Od tod potuje v glavno telesno arterijo - aorto in skozi njo do žil, ki vodijo k posameznim organom.

Arterije so žile, ki kri odvajajo od srce. Vene pa so žile, ki kri dovajajo srcu.

 

   

Naloga srca:

  • Kroženje krvi po celem telesu.
  • Upravljanje krvi in žil.

Kri teče po dveh krvnih obtokih, pljučnem in sistemskem. Iz srca gre najprej v pljuča, tam sprejme kisik in se vrne v srce. To je pljučni krvni obtok.
Iz srca nato teče po drugem krvnem obtoku, razdeli kisik celicam v vseh delih telesa in se nato znova vrne v srce. Ta krvni obtok imenujemo sistemski krvni obtok.
Srce je telesna črpalka in naša največja mišica, ki deluje brez naše volje in zavesti.

Motnje v delovanju krvnega obtoka vplivajo na delovanje znojnic.