GRENEK OKUS

           Grenek okus

Grenek okus vpliva na delovanje srca in tankega črevesa.

V poletnem času, ko je zelo vroče ali ko čutimo veliko vročino v prsih kot na primer, nam močno bije v prsih, čutimo napetost ali zbadanje pri srcu, imamo afte na jeziku, je priporočljivo uživati živila (organskega) grenkega okusa (pomembno je, da nimamo težav s črevesjem), ki pomirijo kipenje »ognja« v srcu in nam (ob uživanju zadostne tekočine) olajšajo prenašanje toplote iz okolja.

Pretiravanje z večjimi količinami grenke hrano povzroča motnje v prebavilih, krče ali drisko, lahko tudi bruhanje. Hkrati pa zaradi pogostega uriniranja (diuretiki-kava,čaj) obremenjujemo ledvice.

           Poleg zdravega (organskega) grenkega okusa poznamo tudi toksično grenkobo.

Toksična grenkoba, ki jo proizvajajo protibolečinska zdravila, kava, nikotin, diuretiki, preveč zapečena hrana, ipd., suši organske tekočine.

Primanjkljaj organskih tekočin se kaže kot izsušenost kože, izsušeni in izpadajoči lasje, lomljivi nohti, prhljaj, utrujenost, glavobol, suhost oči, izsušeno grlo, vaginalna izsušenost oziroma izsušenost vseh sluznic v telesu.

Sestavine v grenkih živilih uravnavajo želodčne sokove in lajšajo prebavo. Ohranjajo zdravo sluznico prebavnih poti in s tem njihovo lažjo prehodnost.

Živila z grenkim okusom: grenivke, marelice, rožmarin, žajbelj, encijan, črna kava, artičoke, beluši, radič, endivij, kumarice, ajda, riž