MAŠČOBE

Maščobe

  • rastlinske (večinoma nenasičene) in
  • živalske (večinoma nasičene)

Maščobe so nujno potrebne v naši prehrani vendar ne vse.

Maščobe so vir energije za naše telo. So ključna sestavina celične ovojnice, neposredno vplivajo na njeno trdnost in prepustnost in s tem na funkcionalne lastnosti celic. Omogočajo absorpcijo vitaminov A, D, E in K, ki so topni le v maščobah in jih telo drugače ne bi sprejelo.  

Dobre maščobe so pomembne tudi za naše umske sposobnosti in mentalno počutje.

Nasičene maščobe so v naši prehrani manj zaželene v večjih količinah, saj te maščobe presnovno niso dejavne. Največ jih najdemo v maščobah živalskega izvora kot na primer: meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, svinjska mast, zaseka, paštete, maslo. Posledice velikega uživanja nasičenih maščob se kažejo v povišanem holesterolu, zvišano je tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja in vodi tudi v druge bolezni.

Nenasičene maščobe so v presnovnem procesu zelo dejavne in živahne. Največ jih vsebujejo: olja rastlinskega izvora, oreščki, ribe, semena, avokado. Uživanje nenasičenih maščob znižuje raven holesterola, stabilizira srčni ritem, pomirja vnetja in dobro deluje na organizem.

Trans maščobe so za naš organizem škodljive. Te, kot jim pravimo tudi, hidrogenirane maščobe se pojavljajo v industrijsko predelani hrani, so manj nagnjene k pokvarljivosti in tudi enostavnejše za transport. Slabo vplivajo na naš organizem, zvišujejo raven slabega holesterola in tudi znižujejo raven dobrega holesterola, pospešujejo vnetne procese v organizmu ter vplivajo na delovanje imunskega sistema. Nekaj primerov živil, kjer jih najdemo: hitra hrana, cvrt krompirček in ostala cvrta živila, lahko jih vsebujejo nekateri namazi, pecivo, slani prigrizki, ipd.

Čas prebave
Do 3 – 4+ ure: BELJAKOVINE IN MAŠČOBE (orehi, mandlji, brazilski oreščki, olja rastlinskega izvora, pistacije, sončnična semena, sezamova semena, avokado, meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, mast, zaseka,…)

Razgradnja maščob poteka v dvanajstniku, začetnem delu tankega črevesa. Prebavni sok, ki razgrajuje maščobe, je žolč, ki je izloček jetrnih celic.