LEDVICE

LEDVICE – vir življenja

Ledvice so parni organ fižolaste oblike. Skrbijo za čistost in stalnost notranjih telesnih tekočin in vsak dan prefiltrirajo velike količine tekočine iz krvnega obtoka. V njih nastaja urin, ki po sečevodih teče v sečni mehur.

Ledvice ležijo vsaka na svoji strani hrbtenice. Desna ledvica je tik pod jetri, leva pa pod trebušno predpono tik ob vranici. Nad vsako ledvico leži nadledvična žleza.

Odrasli ljudje imamo v telesu štiri do šest litrov krvi, ki jih ledvice v enem dnevu prečistijo kar štirikrat. To pomeni, da lahko na dan prefiltrirajo kar 20 in več litrov krvi.

Ledvice so zaradi svoje zgradbe izjemno občutljive na povišano raven sladkorja v telesu.

Imajo pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega pritiska.

Naša življenjska energija, ki jo dobimo z rojstvom od staršev in drugih prednikov, je shranjena v nadledvičnih žlezah.

Sečni mehur je prostor, kjer se zbira urin in se po sečnici izloči iz telesa. To je mišičast votli organ, ki leži v mali medenici in omogoča zavestno in občasno uriniranje. Zadržuje lahko 900 – 1500 ml urina. Pri odraslih pa se pojavi potreba po uriniranju, ko je v sečnem mehurju okoli 300 – 500 ml seča.

Naloga ledvic:

  • Skrb za čistost in stalnost notranjih telesnih tekočin (izločanje presnovnih produktov-nepotrebnih in zdravju škodljivih snovi).
  • Skrb za rast, razvoj in reprodukcijo.
  • Shranjevanje življenjske esence.
  • Dodeljevanje vitalnosti organizmu.

Delovanje ledvic vpliva na delovanje hormonov, na kostni mozeg, kosti, možgane in sluh.