KAJ - kakovost

Lokalno in sezonsko

Hrana, ki jo uživamo naj bo vzgojena in pridelana na čim bolj naraven način in po možnosti v lokalnem okolju. Prej, ko pride živilo od pridelovalca na našo mizo, več hranil in energije vsebuje. To velja za večino živil. Izogibajmo se in ne pretiravajmo z industrijsko predelano hrano, konzervirano, pakirano, zmrznjeno, vnaprej pripravljeno, saj taka hrana ne more zagotoviti našemu organizmu nujno potrebnih hranil.

Uživajmo predvsem sadje in zelenjavo, ki nam jih daje narava v posameznem letnem času in raste v okolju, kjer živimo.

Okusi v hrani

Z uživanjem različne hrane vnašamo v telo različne okuse - kislo, grenko, sladko, pekoče in slano - in s hrano dobimo v telo energijo.

Ta energija pa se v telesu različno obnaša. Po nekateri hrani gre energija iz telesa in se več potimo, druga hrana nas segreje od znotraj in se energija zbira v telesu, spet tretja hrana suši organske tekočine ali povzroča v telesu katar, nekatera pa potiska energijo navzdol in deluje odvajalno.

Uravnotežena hrana z uravnoteženimi okusi zadovolji naše potrebe in vpliva na pravilno delovanje organov oziroma telesa. Zato je dobro vedeti, kam se ta energija, zaužita s hrano obrača.