JETRA

JETRA – kemična tovarna telesa

Jetra odraslega človeka tehtajo med 1,0 in 2,5 kilograma. So največja prebavna žleza.
Poleg kože so največji organ našega telesa.
Dnevno tvorijo okoli pol litra žolča, ki ga spuščajo po žolčnih poteh v dvanajstnik, začetni del tankega črevesa.
Jetra so eden redkih organov, ki imajo sposobnost obnavljanja.

Jetra, vse snovi iz prebavil, ki se vsrkajo v kri – to so sladkorji, beljakovine in maščobe -  predelajo in jih spustijo nazaj v krvni obtok v takšni obliki, da jih telo lahko uporabi.

V jetrih se skladiščijo pomembne snovi, kot so glikogen, beljakovine in vitamini, ki jih lahko organizem uporabi, ko jih potrebuje.
Glikogen je kompleksen ogljikov hidrat, ki je shranjen v jetrih in mišicah. V telesu deluje kot zaloga glukoze.
Glukoza ali krvni sladkor spada med enostavne sladkorje, med ogljikove hidrate, in je najpomembnejši vir energije za organizem.

 
Naloga jeter:

  • Tvorjenje in skladiščenje krvi, s katero hranijo ostale organe.
  • Razstrupljanje  - odpravljanje strupenih snovi iz telesa, ki so se nakopičile preko celega dne. Vsa zaužita hrana in pijača, zdravila, poživila, kemikalije iz kozmetičnih sredstev in ostali ekološki strupi gredo v jetra, se tam predelajo in bolj ali manj razstrupijo v takem obsegu, da jih telo lahko izloči skozi ledvice ali prebavila.

Vse mišice in kite so pod kontrolo jeter. Torej tudi srce, žile, želodec, mišice v očeh, rokah, nogah, na hrbtu ipd.       

Opozorilni znak, tiščanje pod desnim rebrnim lokom, kaže na to, da so jetra povečana. Ko se jetra povečajo ali otečejo, pritisnejo na kapsulo, ki jih obdaja in je dobro oživčena. In to boli. Sama sredina jeter je sicer oživčena, ampak ne boli.

Žolčni mehur ali žolčnik je votli organ hruškaste oblike. Leži na spodnji strani jeter. V njem se skladišči žolč. Žolč je v črevesju pomemben za prebavo maščob.
Meri okoli 8 cm v dolžino s premerom 4 cm in je temnozelene barve. Barvo mu daje vsebina, to je žolč.

Votli organ je organ, katerega tkivo v notranjosti oblikuje prazen prostor. Votli organi ali drobovje, ki sodelujejo v procesu prebave so: žolčni mehur, tanko črevo, želodec, debelo črevo in sečni mehur.