TREBUŠNA SLINAVKA in VRANICA

TREBUŠNA SLINAVKA in VRANICAskrb za dobro presnovo, fizično moč in imunski sistem

Trebušna slinavka ali pankreas je majhen podolgovat organ prebavnega trakta, ki leži za želodcem.

Naloga trebušne slinavke:

  • Uravnavanje presnove in skladiščenje glukoze ali krvnega sladkorja (proizvajanje in izločanje inzulina-zmanjšuje sladkor v krvi in  glukagona – povečuje sladkor v krvi)
  • Proizvajanje in izločanje prebavnih sokov za prebavo ogljikovih hidratov. Prebavni sokovi iz trebušne slinavke se izlivajo v dvanajstnik.
  • Transformacija in priprava hrane za mišice. Kadar mišice dobivajo hrano, ohranjajo svojo aktivnost in zato ostajajo tople.

Inzulin, hormon, ki ga izloča trebušna slinavka, ima v organizmu vlogo, da pretvarja zaužito glukozo-krvni sladkor v energijo. Pri osebah, ki imajo sladkorno bolezen, inzulin ne deluje pravilno, zato imajo te osebe v telesu konstantno visoko raven glukoze oziroma zvišan krvni sladkor.

Povišan krvni sladkor sčasoma pripelje do številnih zapletov. Najpogostejše so okvare na žilah, ki prizadenejo oči in povzročijo slepoto, živčevje in imajo za posledico amputacijo udov in ledvice, ki v skrajni obliki vodi do odpovedi ledvic.

Kadar zaužijemo obrok, bogat z ogljikovimi hidrati, raven glukoze (krvnega sladkorja) v krvi naraste. Naše telo je zmožno povišano raven glukoze samo uspešno uravnati. Kadar nam v krvi zelo hitro naraste raven glukoze, se iz žleze trebušne slinavke začne izločati hormon inzulin, ki skrbi za transport glukoze iz krvi v celice. Naše celice molekule glukoze porabijo ali pa jih uskladiščijo za pozneje. Glukoza se skladišči v obliki mišičnega in jetrnega glikogena. Vsa preostala odvečna glukoza pa se uskladišči v našem podkožnem maščevju.

Poleg hormona inzulina pa velja omeniti še hormon glukagon. Gre za hormon, ki deluje ravno nasprotno od inzulina. Glukagon je tisti, ki v primeru, da je vrednost glukoze v krvi nizka, spodbudi, da se glikogen iz jeter in mišic začne pretvarjati nazaj v glukozo. Zelo pomembno je, da izločanje obeh hormonov deluje nemoteno. Različne motnje namreč vodijo v razvoj danes tako zelo razširjene sladkorne bolezni.

Vranica  se nahaja na levi strani ob želodcu in nad ledvico.

Naloga vranice:

  • Filtracija krvi.
  • Regulacija količine in kakovosti krvi – jo zadržuje v ožilju, preprečuje krvavitve in vnetja.
  • Zagotavljanje dobrega imunskega sistema (tvorjenje novih rdečih krvnih celic, odpravljanje krhkih rdečih krvničk iz obtoka ter dozorevanje in ustvarjanje protiteles).

Limfne žile, limfa, limfatično tkivo z bezgavkami sestavljajo limfni sistem.

Limfni ali mezgovni sistem je poleg krvožilnega najpomembnejši transportni sistem v telesu in je prva postaja našega imunskega sistema. Če je naša limfa čista in pretočna, nas lahko varuje, da ne pridejo bakterije in virusi v kri.

V energetskem smislu sta vranica in trebušna slinavka povezani. Vzhodna medicinska doktrina razlaga, da zajema delovanje vranice vse fiziološke naloge trebušne slinavke in limfnega sistema. V sodobni medicinski doktrini pa sta ta dva organa ločena.