VODA

Voda je osnovna sestavina našega telesa
Voda je poglavitna sestavina živih bitij. Predstavlja približno 70 do 85 odstotkov človekove teže.

Voda je pomembna za hidracijo telesa. Prenaša informacije po celem telesu, raztaplja hranilne snovi, encime in hormone ter odnaša odpadne snovi, ki nastajajo pri presnovi in jih izloča iz telesa.

Voda je tudi v krvi in pomaga pri regulaciji telesne temperature. Prenaša toploto iz mest, kjer se sprošča, to je v jetrih in mišicah, v mesta, kjer se toplota oddaja, na primer na koži, v ledvicah, ipd.

Voda je osnovna sestavina celic, tkiv in telesnih tekočin. Med površinami tkiv preprečuje trenje in vzdržuje vlažnost sluznic v telesu. Dovolj vode v telesu je eden izmed pogojev za ustrezno ogrevanje telesa in odstranjevanje odvečnih sluzi, ki se kopičijo v telesu.

Količina vode, ki jo moramo zaužiti dnevno, se od posameznika do posameznika razlikuje. Odvisna je od fizične aktivnosti, telesne teže, klimatskih pogojev, kulture, zdravstvenega stanja in starosti posameznika.

Pomanjkanje vode je za telo bolj kritično kot pomanjkanje drugih hranil, saj se začnejo zaradi porušenega ravnotežja kroženja vode v telesu kopičiti odpadni produkti procesa presnove. To pa lahko povzroči zastrupitev ali celo smrt. Izguba vode za več kot 15 odstotkov telesne teže je lahko že smrtno nevarna.