KDAJ - čas

Upoštevajmo naravni ritem prebave - del dneva in letni čas

Naše telo ima rado ritem.

To pomeni, ko v za to primernih časovnih intervalih delamo, se gibamo, počivamo, se prehranjujemo, spimo, bo telo najbolje izkoristilo hranilne snovi  iz hrane in iz telesa odstranilo odpadne, se bo samo razstrupljalo. Svojemu prebavnemu sistemu zelo olajšamo delo, ko vzpostavimo dobre prehranjevalne navade in reden ritem prehranjevanja.

Čvrsti in votli organi: jetra in žolčnik - srce in tanko črevo - trebušna slinavka in vranica ter želodec - pljuča in debelo črevo - sečni mehur in ledvice.

Naši organi imajo znotraj štiriindvajsetih ur različen način delovanja. Vsak organ doseže v tem času svoj dvourni maksimum delovanja in takrat najbolje in najbolj koristno opravlja svojo funkcijo. Koristno za nas je, da vemo, kdaj to je, temu prilagodimo naše prehranjevalne navade in v tem času ne motimo njegovega delovanja. Vsak organ ima poleg štiriindvajset urnega ritma tudi svoj letni čas dominacije v telesu (pomlad – jetra, poletje – srce, pozno poletje – trebušna slinavka in vranica, jesen – pljuča in zima-ledvice).

Želodec ima največ energije med 7 in 9 uro zjutraj. Njegova naloga je, da sprejme zaužito hrano, predela različne okuse in jih s pomočjo trebušne slinavke in vranice glede na potrebe porazdeli v naše organe (kislo v jetra, grenko v srce, sladko v trebušno slinavko in vranico, pekoče v pljuča in slano v ledvice). To je najprimernejši čas za zajtrk. Zaužita hrana se takrat najlažje prebavi. Energija, ki jo dobimo s hrano pa nam služi in se porabi preko celega dneva.