TANKO IN DEBELO ČREVO

Tanko črevo – ločitev hrane na čisto in nečisto

Tanko črevo leži med želodcem in debelim črevesom. Predstavlja najdaljši odsek prebavne cevi. Razdeljeno je na dvanajstnik, tešče črevo in vito črevo. V dolžino meri okoli 5-6 metrov.

V tankem črevesju poteka glavna prebava v bazičnem (alkalnem) okolju.

Na začetku tankega črevesa, v dvanajstniku, se hrana pomeša z žolčem in sokom trebušne slinavke, ki pomagata pri razgradnji maščob in enostavnih ogljikovih hidratov. Hranila (maščobe, beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini, minerali), voda in toksini, ki smo jih zaužili s hrano, se preko črevesnih resic vsrkajo v krvni obtok in limfo ter nadaljujejo svojo pot v jetra in razna tkiva. V jetrih nato poteka razstrupljanje škodljivih snovi, ki jih zaužijemo s hrano, preden gre ta kri v veliki krvni obtok.

Prebava želodčne kaše v tankem črevesu naj bi trajala od ene do šest ur.

Neustrezna hrana, to je enolična hrana, hrana večinoma iz industrijske predelave, zaužitje prevelike količine hrane naenkrat, nepravilno mešanje hrane, pozno zaužita hrana in hrana, ki jo uživamo takrat, ko smo razburjeni, povzroča težave v procesu prebave in izločanju odpadnih snovi iz telesa.

Izločanje

Debelo črevo je nadaljevanje tankega črevesa in je dolgo približno 1,5 metra.  Je zadnji del prebavne cevi, ki se konča z danko.

Odpadne snovi naj bi se v debelem črevesu zadrževale od dvanajst do šestintrideset ur.

Česar telo ne potrebuje in ne uspe predelati, se v obliki trdih odpadkov izloči v debelo črevo ter nato preko danke in anusa iz telesa. Tekoči odpadki pa se izločijo v obliki urina skozi ledvice in sečni mehur.