MINERALI

Minerali

  • Makroelementi ali gradniki zdravja- telo jih potrebuje v večjih količinah: Natrij, Kalcij, Kalij, Magnezij
  • Mikroelementi ali varuhi zdravja – v sledovih: Železo, Jod, Fluor, Cink, Selen

Minerali so tako kot vitamini življenjsko pomembne snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje in jih ne more proizvesti samo, zato jih moramo zaužiti s hrano.  Osnovna vloga mineralov v telesu je gradnja kosti in zobovja, uravnavanje bioloških procesov v organizmu, so sestavni del telesnih tekočin kot na primer krvi in urina, vzdržujejo ravnovesje med kislinami in bazami, varujejo organizem pred boleznimi in krepijo odpornost.

Minerali so življenjsko pomembne snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje, izboljšajo presnovo in imunski sistem.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov je večinoma posledica enolične prehrane s premalo živili rastlinskega izvora. Pri uravnoteženem prehranjevanju ne more priti do nastanka bolezni zaradi pomanjkanja vitaminov.

Živila, ki nastanejo z industrijsko predelavo, so večinom polna praznih kalorij in oropana vitaminov, mineralov, ki so nujni za uravnoteženo presnovo.

V kosteh je največja zaloga mineralnih snovi v telesu, zlasti kalcija in magnezija. Poleg funkcije ohranjanja čvrstega okostja pa sta kalcij in magnezij tudi hrana za živce, ki so z današnjim načinom življenja pod hudim pritiskom. Magnezij ščiti pred diabetesom, kalij pa znižuje visok krvni tlak.
Natrij preskrbuje celice z vodo. V sodobni družbi pa ga zaužijemo do desetkrat preveč.

Sodelovanje vitaminov K, C in D s kalcijem

  • vitamin K z zeleno listnate zelenjave pomaga pri boljšem nalaganju kalcija v kosteh
  • vitamin C spodbuja celice za tvorbo kostnine, skrbi za trdno in prožno okostje, in izboljša vsrkavanje kalcija v črevesju
  • vitamin D, ki ga tvori koža pri izpostavljenosti soncu, je najpomembnejši za kosti saj izboljša kakovost kostne mase

Pomanjkanje mikroelementov pri ljudeh povzroča fiziološke okvare, slabokrvnost pri pomanjkanju železa in presnovne motnje pri pomanjkanju joda.
Večja količina selena v krvi vpliva na izboljšanje razpoloženja in boljšo zbranost ter izboljša se učinkovitost imunskega sistema.
S cinkom lahko prepolovimo čas prehlada, saj krepi obrambo imunskega sistema ter upočasni hitro razmnoževanje številnih prehladnih virusov. Mazila s cinkom so učinkovita pri zdravljenju herpesa na ustnicah.
Flour pripomore pri vzdrževanju zdravega zobovja.