OKUSI

Pet organov in pet okusov v ravnovesju

Tradicionalna kitajska medicina daje velik poudarek okusom. V tem se razlikuje od sodobne dietetike, ki živilo opredeljuje glede na sestavine, ki jih to vključuje: ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vitamini, minerali in glede na hranilno in kalorično vrednost, ki jo to živilo vsebuje.

Kisel okus podpira delovanje jeter in žolčnika, grenek okus podpira delovanje srca in tankega črevesa, sladek okus podpira delovanje trebušne slinavke in vranice ter želodca, pekoč okus podpira delovanje pljuč in debelega črevesa ter slan okus podpira delovanje ledvic in sečnega mehurja.

Okusi v hrani vplivajo na premikanje energije v našem telesu in s tem na delovanje naših organov, jih spodbujajo ali pa zavirajo. Če uživamo določenega okusa preveč ali premalo, se to odrazi v motnjah v delovanju organa, s katerim je ta okus povezan.

Ravnovesje okusov med različnimi živili in jedmi omogoča uravnoteženo energijo za delovanje posameznika. Vsak okus prodira v meridijane. Meridijani so kanali, preko katerih potuje energija v telesu in preko njih pride hrana oziroma energija do posameznega organa. Na ta način s hrano krepimo in uravnavamo delovanje posameznega organa ali pa ga slabimo.

V človeškem telesu obstaja 12 glavnih parnih meridijanov, ki so simetrično porazdeljeni po levi in desni strani telesa. Poimenovani so po glavnih organih, s katerimi so tesno povezani in so meridijan: jeter, žolčnika, srca,  tankega črevesa, trebušne slinavke in vranice, želodca, pljuč, debelega črevesa, ledvic in sečnega mehurja. Poleg naštetih obstajata še dva, neparna, in sicer osrčnik (pravimo mu tudi center življenja) in trodelni grelec (odgovoren za ves energetski metabolizem organizma-proces razgradnje organskih molekul, pri katerih se sprošča energija).

IzrazIta želja po kakšnem okusu nam velikokrat napove,da je delovanje organov neuravnoteženo.