TIPI POSAMEZNIKOV

Štiri morfološki tipi
Vsak posameznik je enkraten. Pa vendar obstajajo fizične in osebnostne lastnosti (zgradba telesa, izgled, oblika obraza, razvitost mišic, čustvovanje in načini vedenja, motivacijske in voljne značilnosti ipd.), ki so skupne posameznikom in jih lahko združimo v določene kategorije. V 3.st.p.n.št. je grški zdravnik Hipokrat, kasneje je to dopolnil zdravnik Galen, na podlagi telesnih sokov (žolč, kri, sluz in črni žolč), opisal štiri tipe temperamentov.

Na teh osnovah tudi tradicionalna kitajska medicina opisuje različne tipe ljudi, jih klasificira po morfološki sestavi. Loči štiri morfologije; morfologijo jetrnega tipa, morfologijo srčnega tipa, morfologijo tipa trebušna slinavka in vranica ter morfologijo ledvičnega tipa. Pljuča, ki predstavljajo kisik, ki ga za svoje delovanje potrebujejo vsi organi, svoje morfologije nimajo. Vsak od naštetih organov se povezuje z določenim okusom (slano, grenko, sladko, pekoče in slano) in enim od čustev (jeza, veselje, razmišljanje, žalost in strah). Preveč ali premalo hrane enega okusa vpliva na neravnovesje v telesu in potenciranje katerega od čustev (kar lahko sčasoma sproži tudi bolezen).

Vsaka morfologija ima svoje posebnosti, ki se poznajo tudi pri prehranjevanju; enaka hrana (okusi) ima različne učinke na posamezno morfologijo, predstavniki različnih morfologij obožujejo različno hrano (okuse), pretiravanje z določenim okusom povzroča pri predstavnikih različnih morfologij različne čustvene reakcije, za določene morfologije je značilna nagnjenost k določenim obolenjem ipd.

Z nepravilnim hranjenjem lahko vplivamo na spremembo svoje morfologije in s tem na spremembo čustvenih in vedenjskih reakcij. 

Vsak izmed nas ima v sebi dve morfologiji. Bazno morfologijo najbolje spoznamo po reakciji, ko se razjezimo.

Dobro je, da poznamo delovanje svojega telesa in svojo morfologijo, saj si  tako lahko tudi najbolje pomagamo v primeru težav ali se jim sploh izognemo. To poznavanje pa nam koristi tudi pri komunikaciji in razumevanju družinskih članov, prijateljev, sodelavcev.