BELJAKOVINE

Beljakovine

  • rastlinske: stročnice (grah, leča, čičerika, fižol, bob), semena in oreščki (mandlji, orehi, lešniki, arašidi, sončnična semena, semena buče ipd.)
  • živalske: vse vrste mesa in izdelkov iz mesa, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki

Beljakovine ali proteine potrebujemo za rast in normalen telesni razvoj.

Beljakovine so bistvenega pomena za rast, dobro delovanje ter pravilno strukturo celic zato so nujne za rast in normalen telesni razvoj, na izgradnjo in razvoj mišic, rast las, nohtov, vplivajo na kislinsko-bazično ravnotežje v telesu, so vir energije v telesu, vplivajo na imunsko odpornost organizma, ipd.

Osnovni gradniki beljakovin so esencialne in neesencialne aminokisline. Esencialne aminokisline so tiste, ki jih telo ne more proizvesti samo in jih moramo zaužiti s hrano, kot na primer lizin, levcin, treonin, ipd. Živalski viri, ki vsebujejo esencialne aminokisline so meso, ribe, jajca ter mleko in mlečni izdelki. Rastlinska hrana bogata z ensencialnimi kislinami pa so na primer stročnice, oreščki, semena, kvinoja, ipd. Neesencialne aminokisline, kot na primer glutamin, prolin, alanin, ipd. pa telo sintetizira samo, če dobi s pomočjo hrane dovolj hranilnih snovi.

Čas prebave
Do 3 – 4+ ure: BELJAKOVINE IN MAŠČOBE (orehi, mandlji, brazilski oreščki, olja rastlinskega izvora, pistacije, sončnična semena, sezamova semena, avokado, meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, mast, zaseka,…)

Razgradnja beljakovin se začne v želodcu in zahteva kislo okolje.