Sveže sezonsko

Prej, ko pride živilo od pridelovalca na našo mizo, več hranil in energije vsebuje. To velja za večino živil. Izogibajmo se in ne pretiravajmo z industrijsko predelano hrano, konzervirano, pakirano, zmrznjeno, vnaprej pripravljeno, saj taka hrana ne more zagotoviti našemu organizmu nujno potrebnih hranil.

Vsak letni čas prinaša različna živila, ki so najprimernejša za uživanje za zdravega posameznika. Uživajmo predvsem sadje in zelenjavo, ki nam jih daje narava v tem letnem času in raste v okolju, v katerem živimo. Tako bomo poskrbeli, da bo naše telo s sezonsko hrano zaščiteno tudi pred zunanjimi vremenskimi razmerami.

Prehajamo v jesenski čas, ko so temperature nižje in dan se opazno krajša. Poletno sadje in zelenjava, ki ga uživamo predvsem surovo, vsebujejo veliko vode in blagodejno delujejo na naš organizem v toplejšem času, ga hladijo in osvežijo, nadomestimo z jesenskimi sadež in zelenjavo kot npr. jabolki, hruškami, figami, kostanjem, kakiji, orehi, rdečo peso, bučami, krompirjem, kolerabo, zeljem.

Jesensko sadje in zelenjava ter kuhana živila pripomorejo k gretju telesa in dodatni izgubi toplote,ki jo telo v tem času potrebuje, da kljubuje hladnejšim vremenskim razmeram.