Pogostejša obolenja dihal v jesenskem času

Suša, ki jo po navadi na začetku jeseni spremlja vročina, kasneje pa mraz, je prevladujoč vremenski dejavnik v jesenskem času. Suša v zraku, ki vstopa v telo preko dihanja, vpliva tudi na gibanje tekočin v telesu. Pljuča, ki so odgovorna za dihanje, so v notranjosti telesa povezana z debelim črevesom. Kadar je sluznica debelega črevesa premalo navlažena, prihaja do zaprtja in težav z odvajanjem. Zastoj v debelem črevesu otežuje tudi (pravilno) dihanje in premikanje tekočin v pljučnem predelu. Zato se začne v pljučih kopičiti sluz. Zgoščena sluz v tem predelu povečuje našo dovzetnost za obolenja dihal, kot so vnetja sinusov, pojavi se dražeč kašelj, bolečine v grlu, vnetja dihal in dihalnih poti, bronhitis, pljučna obolenja, ipd.

Jesenskim vremenskim nevšečnostim najbolje kljubujemo, če se dovolj gibamo na svežem zraku, pijemo dovolj vode, pravilno dihamo in poskrbimo za ustrezno prehrano.

Škrobnata in mastna živila, mlečni izdelki, sladice in sladki prigrizki, sendviči in ostali suhi prigrizki, prepozno zaužita hrana, še dodatno sušijo telesne tekočine in pripomorejo k nalaganju sluzi v telesu. Za naše počutje je dobro, da se jim v tem času čimbolj izognemo ali uživamo zgolj občasno. Tako bomo jesensko - zimski čas preživeli brez neprijetnega kašlja ter vnetih dihal in dihalnih poti.

…se nadaljuje…