Način prehranjevanja je pomemben dejavnik telesne odpornosti

Če se nas loteva prehlad, imamo vnete bronhije, vnetje sinusov, nas muči neprijeten kašelj, imamo gripo, ki jo ponavadi spremljajo bolečine v mišicah in sklepih, glavobol ipd., bodimo bolj previdni pri izbiri živil.

Dobro je, če se v tem času izogibamo hrani, ki vsebuje veliko sladkorja, čokoladi, mastni hrani, industrijsko pripravljeni hrani in napitkom ter večjim količinam kruha. Taka hrana zelo obremeni prebavni sistem, s tem pa neugodno vpliva na delovanje imunskega sistema.

Izogibajmo se večernim prigrizkom, večerja pa naj bo lahka in ne prepozna. Če se pojavijo težave, uživajmo v popoldansko-večernem času čim lažjo hrano kot na primer juhe, enolončnice in sezonsko zelenjavo. Tudi ostali obroki naj bodo manjši in čim bolj enostavni, kar pomeni, da med seboj čim manj mešamo različna živila. Pomembno je tudi, da preko celega dneva pijemo dovolj tekočine, predvsem vode.  

V času bolezni je zelo pomembno, da čim bolj razbremenimo svoj prebavni sistem in v čim večji meri omogočimo delovanje procesov samozdravljenja v telesu.