Regrat - domače spomladansko superživilo

Regrat ali levji zob, kot mu še pravimo, je razširjena in samonikla rastlina grenkega okusa. Starejša rastlina vsebuje več grenkih snovi, mladi in svetlejši poganjki, pa so manj grenki in mehkejši.

Uživanje regrata ima zdravju ugodne učinke. Uživanje regratovih listov in korenin pospešuje izločanje urina in s tem pomaga organizmu pri čiščenju odpadnih snovi iz telesa. Obenem pa s svojimi grenčinami podpira delovanje jeter. Vzpodbuja jih k večji proizvodnji žolča, kar blagodejno deluje tudi na prebavo.

Regrat je primerna popestritev jedilnika za osebe, ki jedo veliko mesa, imajo zamaščena jetra, uživajo alkohol in pretiravajo z uživanjem zabeljene škrobnate hrane. Pa tudi za vse tiste, ki želijo pomagati organizmu pri razstrupljanju, t.j. čiščenju strupenih snovi, ki so se v telesu nakopičile preko zime.

Regrat je dobrodošlo živilo v spomladanskem času, ko je aktivnost delovanja jeter najvišja. To pomeni, da v tem času ta organ potrebuje več naše pozornosti.

V spomladanskem času uživajmo v krepčilnih in čistilnih svežih solatah, ki jih pripravimo iz regratovih listov. Lahko pa si pripravimo tudi čaj ali poparek iz posušenih regratovih listov ali korenin. S pitjem čaja ne pretiravamo, saj pospešuje odvajanje tekočin iz telesa. S tem pa se iz telesa izločajo tudi potrebni minerali.