Hrana, ki jo uživamo danes, je glede vsebnosti hranilnih snovi večinoma precej slabše kakovosti kot pred desetimi, dvajsetimi leti. Prevladuje konvencionalna pridelava, rast rastlin in sadežev je stimulirana z umetnimi gnojili, uporablja se veliko škropiv in celo hormoni, da je pridelek večji in lepši. Kasneje so te rastline in sadeži obdelani še v proizvodnem procesu, kjer se uporablja večinoma veliko konzervansov in ostalih dodatkov, ki hrani podaljšajo rok trajanja, izboljšajo zunanji zgled in okus. Potrošništvo je v razmahu. Hrane je na prodajnih policah količinsko vedno več, izbira je raznovrstna in velika in prav težko se že znajdemo glede tega, kaj izbrati. Vnaprej pripravljena hrana (konzervirana, zmrznjena, posušena), sladki in slani prigrizki, različni dodatki, prehranska dopolnila, neomejen izbor pijač, sezonsko sadje in zelenjava sta na voljo ob vseh letnih časih in vremenskih razmerah, idealnih oblik in barv. Pa je vse to res dobro za vsakodnevno uživanje?