Sezonsko sadje in zelenjava iz našega okolja

Hrana, ki jo uživamo naj bo vzgojena in pridelana na čim bolj naraven način in po možnosti v lokalnem okolju. Prej, ko pride živilo od pridelovalca na našo mizo, več hranil in energije vsebuje. To velja za večino živil. Izogibajmo se in ne pretiravajmo z industrijsko predelano hrano, konzervirano, pakirano, vnaprej pripravljeno, saj taka hrana ne more zagotoviti našemu organizmu nujno potrebnih hranil.

Sveži spomladansko poletni sadeži vsebujejo veliko vode in blagodejno delujejo na naš organizem v toplejšem času, saj ga ob veliki vročini hladijo.

Spomladansko sadje vsebuje večinoma veliko kisline. Zato ga je priporočljivo uživati zmerno in tudi z njim ne pretiravati. Tudi odvečne kisline, ki jih zaužijemo s sadjem in jih telo ne uspe predelati, se nabirajo v telesu, zelo rade v sklepih in kosteh in nam lahko kasneje, jeseni in pozimi, povzročajo težave kot so bolečine v kolenih, ramenih, križu, ipd.

Spomladansko-poletno sadje in zelenjava:

  • por, špinača, regrat, brokoli, paradižnik, radič, mlada čebula, mladi radič, grah, kumarice, artičoki, beluši-šparglji, solata, motovilec, koromač (komarček), ipd.
  • jagode, borovnice, maline, ribez, češnje, višnje, marelice, breskve, lubenica, melone, pomaranče, mandarine, grenivke, ipd.